...

 

A NŐI CIKLUS

 

 

 

A női ciklus egy kb. 18-36 naponta ismétlődő folyamat a nők életében, melynek során a női szervezet felkészül a fogamzásra, illetve a megtermékenyült petesejt befogadására. Ha ez nem jön lére, akkor a ciklus végén ledobódik a méhnyálkahártya középső és felső rétege és megjön a menstruáció.

Nézzük kicsit részletesebben!

 

A MENSTRUÁCIÓ

 

Minden ciklus kezdetének a menstruáció első napját tekintjük. Az egészséges menstruáció kb. 5 nap alatt lezajlik, melyből az első két nap intenzívebb vérzés lehet, a 3. 4. nap gyengébb és az utolsó nap már csak tisztasági betétre van szükség.

Normális estben átlagosan 60-70 ml vért veszítünk egy menstruáció alatt.

 

Menstruációkor az oxytocin hormon hatására a méh simaizomzata összehúzódik, így tudja lelökni a fölöslegessé vált nyálkahártya-részeket. Az izom-összehúzódások miatt jelentkező enyhe menstruációs fájdalmak az első napok természetes velejárói.

 

FOLLIKULÁRIS vagy TÜSZŐFÁZIS

 

Minden az agyban kezdődik. Amikor a vérzés véget ér a Hipotalamusz egy a hipofizisre (agyalapi mirigy) ható hormont, Gn-RH-t (gonadotropin releasing hormont) termel, melynek hatására az agyalapi mirigy a ciklus első felében egy tüsző serkentő, tüsző érlelő hormont, FSH-t (follikulus stimuláló hormont) bocsát ki. Az FSH serkentésére a petefészek elkezd ösztrogént termelni, aminek hatására a petefészekben lévő tüszők közül néhány érésnek indul. A folyamat végén általában egy petesejt érik meg, de előfordulhat, az is, hogy ketten hárman is beérnek. Ilyenkor megtermékenyülés esetén több petéjű ikrek születhetnek.

Ezen időszakban, vagyis a ciklus 6. és 12-13. napja között szintén a petefészek által termelt ösztrogén hatására a méhnyálkahártya megújul, azaz újra felépül, megvastagodik.

 

OVULÁCIÓ

 

 

Most a ciklus közepe felé járunk. Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor tüszőben lévő petesejt megérett. Itt az ideje, hogy az őt rejtő tüsző megrepedjen és az érett petesejt elinduljon útjára a méh felé. Ennek megsegítésére ilyenkor az agyalapi mirigy egy úgynevezett tüszőrepesztő, sárgatest serkentő hormont, LH-t (luteinizálo hormon) termel. Amikor ez a hormon eléri a legmagasabb szintet a szervezetben, bekövetkezik az ovuláció, azaz a megérett petesejt kiszabadul a tüszőből.

A  petesejt kiszabadulása után a megrepedt tüsző sárgatestté válik és a serkentés hatására maga is hormontermelésbe kezd, mégpedig sárgatest hormont, azaz progeszteront fog termelni. Ezzel kezdetét veszi a ciklus második szakasza a luteális fázis.

 

LUTEÁLIS FÁZIS

 

 

A sárgatest által termelt progeszteronnak az a feladata, hogy az előző fázisban az ösztrogén által felépített méhnyálkahártyát megfelelő minőségűvé tegye, vagyis előkészítse az érkező és megtermékenyített petesejt befogadására.

Ez idő alatt a petesejt a petevezetéken keresztül a méh felé veszi az irányt. Ha megtörténik a megtermékenyítés, akkor a méhlepény kezdeménye által HCG  (human chorialis gonadotropin) hormon kezd termelődni, mely meghosszabbítja a sárgatest életét, egészen addig, míg a terhesség 6.-10. hete környékén  a már kifejlődött méhlepény át tudja venni a sárgatest feladatát és maga  is képessé válik a progeszteron termelésére, ezzel biztosítva a magzat megfelelő fejlődését az anyaméhben.

Ha a megtermékenyítés elmarad az ovulációt követő 7-8 napban, a sárgatest nem kap visszajelzést a méhnyálkahártya felől, hogy szükség lenne rá, vagyis nem termelődik HCG, így fokozatosan elkezd visszafejlődni. Majd az alacsony hormonszint miatt a méh artériái összehúzódnak, a méhnyálkahártya vérellátása erősen lecsökken, helyi oxigénhiány lép fel, majd pár órán belül elhal a méhnyálkahártya és ledobódik. Megjön a menstruáció.

 

És minden kezdődik elölről!

 

 

vissza a címoldalrahormonegyensuly.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!